Vlaardingen: 010 22 21 378Amsterdam: 020 30 80 484 YouTube Twitter Facebook Linkedin

Veel gestelde vragen

Uitleg van de airconditioner door Air-Innovations Airconditioning & Klimaattechniek in samenwerking met Daikin Airconditioning.

- Waarom Airconditioning.

Klimaatregeling is niets nieuws: de kachel aan in de winter, het raam open voor frisse lucht. En wordt het ons te warm, dan halen we de ventilator uit de kast.

Allemaal klimaatbeheersing. Maar ja, wel een tikje primitief. Want nu is er immers airconditioning. Dat doet eigenlijk precies hetzelfde. Alleen veel beter, nauwkeuriger, comfortabeler en gezonder.

Met airconditioning kunt u altijd en overal het klimaat realiseren waarin u zich het prettigst voelt. Met de juiste temperatuur en een comfortabele luchtvochtigheid. Dus zeker niet te klam, cruciaal in de vochtige, broeierige Nederlandse zomers. Moderne airconditioning installaties leveren schone, gezonde, gekoelde lucht, ontvochtigen de lucht en voorkomen schimmelvorming.

Dit alles zonder tocht en zonder lawaai. Kortom, met airconditioning voelt u zich prettiger, fitter en levenslustiger. Met alle voordelen van dien. Want wie zich fit voelt, is creatiever en productiever. En hoeveel plezieriger is het niet toeven in een winkel, café, restaurant of hotel met airconditioning, zeker in de zomer?

Veel bedrijven brengen airco zelfs in stelling als onmisbaar instrument om personeel of klanten aan zich te ‘binden’. Dus waarom airconditioning? Het antwoord weet u inmiddels zelf….! De eerste airconditioners waren grote, lawaaiige apparaten.

Moderne airconditioners zijn echter wonderen van vernuft en design. Ze zijn compact, fraai om te zien en doen hun werk feilloos en geruisloos. We hebben het dan wel over kwalitatieve airconditioners. Want er is nogal wat kaf onder het koren.

Vooral verrijdbare airconditioners presteren vaak onder de maat: ze geven weinig koeling, produceren veel lawaai én staan altijd in de weg.

- Verschillende airconditioning systemen.

Airconditioning systemen zijn er in alle soorten en maten. Er is echter maar één systeem dat precies aan uw wensen voldoet. Maak uw keuze dus zorgvuldig en raadpleeg altijd uw erkende installateur, die u ook kan informeren over de STEK regelgeving.

Wilt u alleen koeling en luchtontvochtiging? Wellicht ook verwarming? Verwarmen met airco is een uitkomst in situaties waarin de bestaande cv-installatie niet verder kan worden uitgebreid.

Of in de seizoenen wanneer de cv buiten bedrijf is. En wist u dat er ook systemen zijn met geïntegreerde ventilatie en verwarming?

- Mobile of vaste airconditioning.

U kent ze vast: de airco’s op wieltjes. Vooral handig voor thuis. Maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Ze staan in de weg. De mate van koeling is teleurstellend. De warmte- en condenswater afvoer bestaat veelal uit een slang uit het raam.

Het lawaai is oorverdovend. En ze zijn storingsgevoelig. De kwaliteit van vaste airco, ook wel ‘splitsystemen’ genoemd, is veruit superieur. Ze zijn veel duurzamer, veelzijdiger, comfortabeler en stiller.

- Single Split of Multi Split.

Split systemen bestaan uit een binnen en buitendeel die met 2 dunne geïsoleerde koelleidingen met elkaar zijn verbonden.

Ze zijn overal te plaatsen en leveren maximale prestaties. Multisplit-systemen gaan nog een stap verder. Deze maken het mogelijk om met één buitenunit verschillende ruimtes apart regelbaar te koelen of te verwarmen.

Dus bijvoorbeeld overdag koelen in de woon- en werkkamer en ’s nachts in de slaapkamers. Multisplit-systemen nemen buiten minder ruimte in beslag dan gewone splitsystemen.

- De plaatsing van een airconditioner.

Split airconditioning is leverbaar in modellen voor aan de wand, op de vloer, aan het plafond en voor inbouw in of onder het plafond.

De plaatsing van de units is niet alleen een kwestie van smaak en ruimtegebruik, maar bepaalt ook de manier waarop de lucht de ruimte wordt ingeblazen.

Onjuiste plaatsing en een te grote of te kleine capaciteit leiden tot tocht, lawaai, een hoge energieconsumptie en/of onvoldoende koeling.

- Warmtepomp en Inverter.

Wist u dat u airco ook kan worden gebruikt voor verwarming? Split- en multisplit airconditioners kunnen namelijk ook worden geleverd in warmtepompuitvoering. De koelcyclus wordt dan omgekeerd: aan de buitenlucht onttrokken warmte wordt aan de lucht binnen afgegeven.

Dit is een zeer efficiënt proces: warmte uit buitenlucht is immers gratis. Zelfs bij -15°C kan de warmtepomp nog warmte uit de buitenlucht halen. Vooral in de tussenseizoenen kan de cv-installatie dan uitgeschakeld blijven. Zo bespaart u flink op energie.

Inverter gestuurde systemen zorgen voor een constante binnentemperatuur. Bij veranderingen passen ze de temperatuur automatisch en traploos aan. Bijvoorbeeld als de zon plotseling achter de wolken verdwijnt.

Inverter- systemen koppelen een grotere verwarmingscapaciteit aan een hoog gebruikscomfort, een zeer laag geluidsniveau en tot 40% lager energieverbruik.

- Wat doet een airconditioner nu eigenlijk?

Airconditioning regelt de temperatuur, de luchtbeweging en de ontvochtiging. Bij de temperatuur is het belangrijk dat binnen- en buitentemperatuur niet teveel uiteen mogen lopen: maximaal 7°C.

Een groter verschil kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals verkoudheid. Ook de luchtbeweging is belangrijk. Een te sterke luchtbeweging geeft een onbehaaglijk gevoel van koude en tocht.

- Het principe van een airconditioner.

Alle airconditioners werken in principe hetzelfde. De binnenunit zuigt de te koelen binnenlucht aan. Na eerst een stoffilter te zijn gepasseerd, wordt die lucht gekoeld met behulp van een speciaal, milieuvriendelijk koudemiddel dat continu in het airconditioning systeem wordt rondgepompt.

Het neemt de warmte van de te koelen binnenlucht over. Na afkoeling wordt de gekoelde en gefilterde lucht weer de ruimte ingeblazen. Op de juiste temperatuur en in de juiste richting.

Nadat het koudemiddel door opwarming door de binnenlucht gasvormig is geworden, wordt het door de buitenunit geleid. Daar wordt het weer vloeibaar door afkoeling door de buitenlucht. Vervolgens wordt het koudemiddel weer naar binnen gevoerd en begint de airco-cyclus opnieuw.

Wist u overigens dat moderne airco’s ook in warmtepomp-uitvoering leverbaar zijn? Dus: ventilatie, ontvochtigen, koeling en (bij)verwarming in één apparaat? Dat bespaart energie (tot wel 30%!) en ruimte.

- Een aantal misverstanden over airconditioning.
- Airconditioning in woningen.

Met airco stijgt uw wooncomfort enorm, overdag, ‘s avonds én ’s nachts. Stelt u zich eens voor: nooit meer slapen in een drukkend warme slaapkamer. En als u kiest voor airco met warmtepomp, kan in het voor en naseizoen voortaan de verwarming uit.

Dus heeft u ook nog eens lagere stookkosten. Split- en multisplitsystemen zijn erg geschikt voor woningen.

Moderne airco’s zijn fraai om te zien, nagenoeg onhoorbaar en voorzien van afstandsbediening, dus zeer gebruikersvriendelijk. Terwijl de systemen met inverter het energie- verbruik met 40% omlaag brengen.

Airco past in elke woning en elke ruimte. U kunt kiezen uit modellen voor aan de wand, op de vloer en aan of in het plafond.

- Airconditioning in kantoren en bedrijven.

Geen bedrijf of kantoor kan zonder goede klimaatbeheersing. Onderzoek heeft aangetoond dat goede klimaatbeheersing bijdraagt aan de gezondheid van medewerkers, de productiviteit verhoogt en de creativiteit stimuleert.

Niet voor niets stelt de Arbo wetgeving hoge eisen aan het binnenklimaat. De huidige airco-systemen zijn compact, fraai van design, milieuvriendelijk én... fluisterstil. Ze maken het mogelijk om het klimaat in elke ruimte apart te regelen.

Het vermogen kan precies worden afgestemd op elke situatie. Hiermee zorgen ze voor een aangenaam werkklimaat met een temperatuur en luchtvochtigheid waar uw medewerkers zich prettig en fit bij voelen. Zonder tocht en lawaai. Voor bedrijven is de keus in systemen en modellen haast oneindig.

U kunt kiezen uit systemen die alleen kunnen koelen en systemen met warmtepomp, al of niet voorzien van geïntegreerde ventilatie. Ze zijn nauwelijks hoorbaar en bijzonder zuinig met energie.

Systemen met warmtepomp maken cv-verwarming overbodig. En zorgen zo voor lagere stookkosten. U kunt kiezen uit modellen voor aan de wand, op de vloer en aan of onder het plafond. De inbouwmodellen zijn bijna onzichtbaar weg te werken in het plafond.

- Airconditioning in winkels en horeca.

Dineren in een bedompt restaurant? Boodschappen doen in een tochtige winkel? Overnachten in een benauwde hotelkamer? Airco is een onmisbaar onderdeel van de gastvrijheid die u uw klanten wilt bieden.

Een aangenaam klimaat in de zaak - koel in de zomer, behaaglijk in de winter, altijd frisse lucht - is net zo belangrijk als goed personeel, een aansprekend assortiment of een geslaagde menukaart. Met airco realiseert u in elk seizoen het klimaat waarin uw klanten zich het prettigst voelen.

En als uw klanten zich prettig voelen, blijven ze langer en komen ze graag nog eens terug. Moderne airco-systemen zijn compact, fraai van design en fluisterstil. De keuze in systemen en modellen is haast oneindig.

U kunt kiezen uit alleen koelende systemen en systemen met warmtepomp, al of niet voorzien van geïntegreerde ventilatie. U kunt tevens kiezen uit modellen voor aan de wand, op de vloer en aan het plafond.

De inbouwmodellen zijn bijna onzichtbaar weg te werken in het plafond. En in combinatie met een luchtgordijn houdt u de warmte binnen en de tocht buiten.

- Airconditioning voor gevorderden(het warmtepomp principe).

(Bij)verwarmen met warmtepomp kan zeer interessant zijn. Door de stijgende energieprijzen en de toenemende zorg om het broeikaseffect, wint de toepassing van de energiebesparende en milieuvriendelijke warmtepomp snel aan populariteit, zowel in woningen als bij bedrijven.

Het warmtepomp- principe berust op het principe van de koelkringloop. Te vergelijken met een omgekeerd werkende koelkast. Of beter gezegd: een omgekeerd werkende airco: we voeren elektrische energie toe en verplaatsen warmte (=calorische energie) van het ene naar het ander punt: van het vriesvak naar de buitenkant van de koelkast; van de leefruimte via de airconditioner naar buiten het gebouw.

Het koelcircuit en zijn koel kringloop. Het koelcircuit van airco bestaat uit vier hoofdcomponenten: een compressor, een condensor, een expansieorgaan en een verdamper. De compressor onderhoudt, samen met het expansieorgaan, een drukverschil tussen de verdamper en de condensor. De druk in de condensor is hoog en in de verdamper laag.

In het koelsysteem bevindt zich een koudemiddel. Dit koudemiddel heeft net als andere vloeistoffen en gassen de eigenschap om bij een lage druk een lager kookpunt te hebben dan bij een hoge druk. De vergelijking met water dringt zich op.

Als we een ketel water verwarmen, dan zal dit water na verloop van tijd gaan koken. Er ontstaat dan ‘stoom’, ofwel water in damp vorm. Als we de druk op een wateroppervlakte echter laag genoeg maken, kunnen we water laten koken bij kamertemperatuur.

We krijgen dan ‘stoom’ van 20°C! Door de daling van de druk is het kookpunt zo laag gemaakt, dat de warmtetoevoer uit de omgevingslucht van 20°C toereikend is om het waterdamp te laten vormen. Omgekeerd werkt het ook: als we de druk voldoende opvoeren, kookt het water niet bij 100°C, maar bijvoorbeeld pas bij 150°C.

Door drukverhoging is het kookpunt opgeschoven, waardoor energie van een veel hoger temperatuurniveau zal moeten worden toegevoerd om het water aan de ‘kook’ te krijgen. Bij afkoeling van de waterdamp krijgen we dezelfde hoeveelheid energie (die we eerder gebruikten om van het water waterdamp te maken) weer terug.

Waterdamp wordt dan weer water. Het koudemiddel heeft eigenschappen die voor dit proces veel gunstiger zijn dan water. In de verdamper wordt vloeibaar koudemiddel onder lage druk vanuit het expansieorgaan ingespoten.

Het kookpunt van het koudemiddel onder deze druk is bijvoorbeeld 0°C en ligt dus veel lager dan de langs- stromende lucht van 20°C. Er vindt warmte uitwisseling tussen de lucht en het koudemiddel plaats. Hierdoor koelt de lucht af en verdampt het koudemiddel.

De koude damp wordt afgezogen door de compressor en op een veel hogere druk gebracht. Deze ‘hete’ damp wordt naar de condensor gevoerd. De damp is nu op een veel hoger kookpunt gebracht dan het kookpunt waarop het werd gevormd, bijvoorbeeld 40°C.

De omringende lucht van bijvoorbeeld 30°C wordt nu opgewarmd door de warmtewisselaar en de damp zal condenseren tot vloeistof. Het kookpunt van deze vloeistof is gelijk aan dat van de damp: 40°C. De vloeistof wordt naar het expansieorgaan gevoerd, waar het een drukval meemaakt tot het oorspronkelijke kookpunt van 0°C.

Vanaf dit punt start de koelkringloop opnieuw. Een splitsysteem airconditioner bestaat dus uit een binnen opgestelde verdamper (de binnenunit) en een buiten opgestelde condensor (de buiten-unit) met daartussen twee dunne geïsoleerde koperen koudemiddelleidingen.

De binnenunit zuigt de warme lucht door de verdamper waar de energie wordt afgegeven aan het koudemiddel. De binnenunit blaast vervolgens de afgekoelde lucht weer in het vertrek. De binnenunit is altijd voorzien van een condenswater-afvoerleiding, al dan niet voorzien van een afvoerpomp.

De buitenunit zorgt ervoor dat de aan de binnenlucht onttrokken warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht. Deze apparatuur wordt toegepast als permanente voorziening.